Er dit Windows sikkert?

-

Windows er det mest udbredte styresystem i verden, og det er der faktisk mange gode grunde til. Styresystemet har gjort det muligt for mange mennesker, at benytte en computer uden at have en masse tekniske forudsætninger. Da det første Windows udkom i 1985, var det bogstaveligt et vindue ind i en helt ny verden for mange mennesker i hele verden. Med ét var det muligt at have en grafisk brugerflade, hvor man ift. datidens standarder nemt kunne navigere og skabe sig et overblik over sine filer og programmer på computeren. Windows 1.0 som var den første version, var egentlig ”blot” en brugerflade fra MS-DOS som var et ofte anvendt styresystem til computere i 80’erne. Mange andre versioner af Windows byggede også på MS-DOS konceptet og mange af de grundlæggende tanker er stadig at finde i f.eks. Windows 10, som pt. er det nyeste skud på stammen.

Men hvorfor Windows så, så populært?

Der er sagens natur mere end en årsag til at Windows er et af de mest foretrukne styresystemer til PC. Microsoft som udvikler Windows, har I mange år siddet tungt på markedet og, man kan dårligt købe en PC uden at der er præinstalleret en Windows installation. Det har selvfølgelig medført at mange brugt styresystemet, som det mest naturlige – og vi mennesker er jo kendt for vores vaner. Windows er også nemt at komme i gang med, og har mange ekstra egenskaber som skal det lettere for den enkelte bruger at navigere. Sidst men ikke mindst har Windows mange programmer, som man ofte bruger i det daglige. F.eks. e-mail klient, browser, mulighed for at afspille film og meget andet. Kort sagt, er det nemt at komme i gang med Windows, og man har som udgangspunkt de fleste af de værktøjer man ofte benytter.

Hvad med sikkerheden?

Windows er af mange i sikkerhedsindustrien blevet klandret for mange sårbarheder i deres software. Man kan som inkarneret bruger af Windows, være tilbøjelig til at give dem delvist ret. Jo, der har været versioner af Windows, som har haft nogle sikkerhedsbrister i deres software, men de er ofte blevet lukket så snart man har fundet dem. Ligeledes har mange brugere til vane at installere software som også er kendt for at indeholde sikkerhedsbrister f.eks. Adobe, Flash, plugins til browsere og diverse fildelingsprogrammer. Så det er svært at sige, at Microsoft er 100% til skyld for ryet.

En måde at give sig selv et ekstra lag af beskyttelse kan være at installere et antivirusprogram, eller antispyware software. Denne type programmer er specifikt designet til at lokalisere og fjerne trusler som har fundet vej til din computer. Mange programmer koster penge at benytte, der findes dog en række programmer som gratis kontrollerer for trusler.

Uanset hvilken løsning du vælger er det vigtigt at programmet er opdateret og kan håndtere de nyeste trusler. Mange sikkerhedsprogrammer kører med en gammel database, og derfor kan de ikke lokalisere de nyeste trusler.

Related Stories